رییس کنگره نانو داروها گفت: «اولین کنگره نانو داروها در روزهای ۷ و ۸اردیبهشت ماه سال آینده در دانشگاه شهید چمران اهواز برگزار میشود.»
دکتر “حسین نجف زاده ورزی” هدف از برگزاری این کنگره را آشنایی با نانو داروها و نانو مواد اعلام کرد.
نجف زاده خاطر نشان کرد: «با توجه به پیشرفت های علمی در زمینه فناوری نانو به خصوص از جنبه های تولید و عرضه نانو داروها، اینکنگره با هدف تبادل اطلاعات و پژوهش های انجام شده در زمینه تولید، کاربرد، سمیت وعوارض نانو داروها و آشنایی محققان با دستاوردها و تحقیقات دیگر محققان برگزار میشود.»
وی تهیه و سنتز نانوداروها، کاربرد فناوری نانو در دارو درمانی، کاربرد فناوری نانو در آنالیز داروها، کاربرد نانو داروها در پزشکی، کاربرد نانو داروها دردامپزشکی، کاربرد نانو داروها در کشاورزی، کاربرد نانو داروها در محیط زیست و روش های تجویز و فارماکوکینتیک نانو داروها را از محورهای مورد بررسی در این کنگره بیانکرد.
رییس اولین کنگره ملی نانو داروها گفت: «حدود ۲۰۰ مقاله از سراسر کشور به دبیرخانه این کنگره ارسال شده که پس از داوری حدود ۱۴۰ مقاله به صورت پوستر وسخنرانی در این کنگره ارائه می شود.»
نجف زاده خاطر نشان کرد: «علاوه بر ارائه مقاله پنج سخنرانی جامع نیز در این کنگره ارائه می شود.»
وی از جمله برنامه های جانبی این کنگره را برگزاری کارگاه عملی نانو سیالات مغناطیسی و برپایی نمایشگاه دستاوردهای شرکت ها و مراکز فعال در زمینه نانو داروها بیان کرد.
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانند با دبیرخانه این کنگره با شماره تلفن ۰۶۱۱۳۳۶۰۸۳۲تماس بگیرند.
روش هاي تکنيکي و دستگاههاي مورد استفاده در بخش پاتولوژي
نجات سبحاني، کارشناس علوم آزمايشگاهي، آزمايشگاه جهاد دانشگاهي استان خوزستان-اهواز
دکتر مجتبي صلوتي، متخصص فيزيک پزشکي، دانشگاه آزاد اسلامي زنجان
دکتر عليرضا صراف زاده، متخصص پاتولوژي، بيمارستان فوق تخصصي خاتم الانبياء
مهندس حسن مرتاض هجري، معاونت مديريت پاراکلينيک بيمارستان فوق تخصصي خاتم الانبياء
پاتولوژي در اصل به معناي آسيب شناسي است و به مطالعه و شناسايي اختلالات عملي و تغييرات ساختاري بافت ها ميپردازد .بهطور کلي آسيب شناسي عبارت از مطالعه بيماريهاست و به عنوان شاخه اي از علم پزشکي به بررسي علل پيدايش بيماريها و عوارض ناشي از آنها ميپردازد. بديهي است در هنگام بروز يک بيماري، تغييراتي در بافتهاي مختلف بدن ايجاد ميشود که در واقع مطالعه همين تغييرات مبنا و اساس پاتولوژي را تشکيل ميدهد. لذا پاتولوژي علمي است که راجع به تغييرات مختلف بدن در هنگام بيماري بحث و گفتگو مينمايد. به چگونگي اين تغييرات پاتوژنزيز (pathogenesis) ميگويند که به دو گروه تشريحي و باليني تقسيم ميشود.
پاتولوژي 4 جنبه مهم از يک بيماري را بررسي ميکند که عبارت است از:
1)اتيولوژي (علت شناسي)،
2)پاتوژنز(مکانيسم ايجاد)،
3)مرفولوژي (ريخت شناسي) و
و 4)اهميت باليني
رشتههاي پاتولوژي
1) پاتولوژي تشريحي(Anatomical) : عبارت است از مطالعه تغييرات ساختماني اعم از ميکروسکوپي و ماکروسکوپي و ضايعات وارده به سلول هاي بدن که شامل:
الف) اتوپسي (نمونه برداري از بافت مرده) ،
ب) بيوپسي (نمونه برداري از بافت زنده)
ج) سيتوپاتولوژي (سلول شناسي).
2) پاتولوژي باليني( (clinical که علايم بيماري را در خون، ادرار، مايع نخاعي، خلط، ترشحات واژن در بخش هاي مختلف ميکروب شناسي، بيوشيمي،سرم شناسي و... بررسي مينمايد.
روش تکنيکي آسيب شناسي (هيستوتکنيک )
تمام مراحل کاري از ابتداي پذيرش نمونه درآزمايشگاه پاتولوژي تا آماده سازي لام و بررسي آن در زير ميکروسکوپ به عنوان روش هاي تکنيکي آسيب شناسي در نظر گرفته ميشود که شامل هفت مرحله جداگانه است:
1) فيکساسيون،
2) نمونه برداري يا پاس دادن،
4) آبگيري و آغشتگي،
4) قالبگيري،
5) برش با ميکروتوم،
6) رنگآميزي و
7) مونتاژ لام و لامل .
بديهي است دقت در هر يک از اين مراحل همراه با سرعت در کار لازمه تهيه يک برش ميکروسکوپي مناسب و لام خوب براي تشخيص دقيق است به طوري که اشکال درهر يک از روش هاي مختلف به کار گرفته شده ميتواند سبب کاهش دقت تشخيص بيماري و به دنبال آن ايجاد اشکال در روند درمان بيمار شود.
در ادامه توضيح مختصري درباره هريک از اين مراحل پرداخته ميشود:
1) فيکساسيون(fixation)
اين مرحله صرفا"جهت حفظ ساختمان فيزيکي بافت و براي جلوگيري از اتوليز (Autolysis) آن انجام ميشود. نمونه جراحي شده بايد بلافاصله درون ماده فيکساتيو قرار بگيرد. براي اين کار بايد نوع بافت، درجه حرارت دوران پروسه، زمان فيکساسيون و PH محلول هاي بهکار برده شده را در نظر داشت. براي مثال مايع پايدارکننده يا فيکساتيو، بايد سلول زنده را هر چه سريعتر کشته و به سرعت در بافت نفوذ نمايد و در صورت امکان ساختمان طبيعي سلول و بافت را تغيير ندهد و همچنين بعضي از مواد نيمه مايع و کلوئيدي را با عمل فيکساسيون تبديل به مواد نيمه جامد (gel) کند. در مجموع ماده فيکساتيو را بايد طوري انتخاب کرد که در بافت و همچنين در رنگآميزي آن خللي ايجاد نکند. براي انجام اين کار فيکساتيوهاي مختلفي وجود دارد ولي فرمالين 10% معمول ترين فيکساتيو به کار گرفته شده است. زمان ماندن نمونه در فرمالين (فرم آلدئيد) بستگي به حجم و نوع نمونه دارد بهطوريکه هر 4 ساعت 7/2 ميلي متر فرمالين داخل بافت نفوذ ميکند ولي معمولا" نمونهها را 24 ساعت در فرمالين قرار ميدهند. البته لازم به ذکر است نمونههايي مانند استخوان، دندان و به طور کلي بافت هايي که داراي رسوبات آهکي باشد بايدپيش از فيکساسيون، دکلسيفيه شود تا بتوان آن را براي مراحل بعدي آماده کرد.
2) دکلسيفيکاسيون به معني آزادکردن مواد معدني (کلسيم) از بافت استخواني و شامل مراحل زير است:
الف) تهيه نسوج ، ب) فيکساسيون، ج) دکلسيفيکاسيون، د) خنثي کردن و ه) شستشو با آب.
محلول دکلسيفيکاسيون بايد داراي خصوصيات زير باشد:
الف)کلسيم را به طور کلي از بافت آزاد کند،
ب) به بافت اصلي آسيبي وارد نکند و
ج)در رنگآميزي اختلال ايجاد نکند.
2) نمونه برداري يا پاس دادن:
براي اجراي اين مرحله، نمونه بايد از لحاظ اندازه کاملا" مناسب باشد. چنانچه نمونه بزرگتر از حد معمول باشد مواد آبگير مانند گزيلول، الکل و ... نميتواند در آن نفوذ کند و چنانچه خيلي کوچک باشد تهيه نمونه و به دنبال آن برش و تهيه لام و... مشکل خواهد شد. براي هر کدام از نمونهها بايد مشخصات بافت را بهطور کامل گزارش کرد. اين مشخصات شامل: حالت، ابعاد، ضخامت، رنگ، ترشحات و... است. همينطور براي جداکردن نمونهها از يکديگر و شناسايي آنها بايد شماره نمونه همراه با سال نمونهبرداري را بهوسيله مداد روي کاغذ نوشته و همراه با بافت داخل ظروف مخصوص گذاشته و نمونه را براي مراحل بعدي آماده کرد.در شکل (1) ميز پاس همراه با وسايل مربوطه مشاهده ميشود.
3) آبگيري و آغشتگي:
اين کار توسط دستگاهي به نام تيشو پروسسور (Tissue Processor) انجام ميشود که شامل دوازده ظرف حاوي محلول هاي مختلف است. اين محلولها 3 وظيفه بر عهده دارد:
الف) آبگيري، ب) شفاف کردن و ج) آغشتگي با پارافين
حجم کلي هر ظرف 1000ميلي ليتر است و ترتيب آنها بدين صورت است:
ظروف شماره 1و2 حاوي فرمالين 10% است. نمونه برش داده شده حدود 3 ساعت در فرمالين قرار ميگيرد. (چنانچه اين زمان بيشتر باشد اشکالي ايجاد نميکند ). در بعضي موارد، در ظرف شماره 2 به جاي فرمالين از آب مقطر استفاده ميشود. مدت زمان قرار گرفتن نمونه در آب مقطر يک ساعت است.
ظرفهاي سوم تا ششم شامل الکل (متانول) است، ظرف شماره 3 الکل 70%و ظرف شماره 4 الکل 80%، ظرف شماره 5 الکل 90% و ظرف شماره 6 الکل 96% است. علت صعودي انتخاب کردن اين الکلها اين است که آبگيري به آرامي انجام شود. زمان قرار گرفتن نمونه در هر کدام از اين الکلها يک ساعت است. به طور کلي اتانول بهتر از متانول آبگيري ميکند ولي به علت هزينه بالاتر، از متانول استفاده ميشود. در عين حال متانول خاصيت رنگبري هم دارد. اين مرحله بسيار مهم است و چنانچه آبگيري با الکل به خوبي انجام نشود مراحل بعدي نيز دچار اشکال شده وسبب چروکيدگي بافتها خواهد گرديد.
ظروف شمارههاي 7و8 حاوي الکل متانول مطلق 100% استکه در مجموع 4ساعت آبگيري آنها به طول ميانجامد. ظروف 9 و10 گزيلول است که وظيفه شفافسازي بافت و خارج کردن الکل از آن را به عهده دارد.
ظروف شماره 11و12 حاوي پارافين است. پارافين در دماي آزمايشگاه جامد است و بايد به دماي ذوب ( 60 درجه سانتي گراد)، برسد براي همين منظور دو ظرف آخر داراي المنتي است که باعث توليد حرارت در ظرف و ذوب شدن پارافين ميشود. بعد از اينکه نمونه داخل پارافين مذاب قرار گرفت. اين ماده داخل بافت نفوذ کرده و بافت به حالت آغشتگي ميرسد. پارافين در شکاف و درز بافت نفوذ ميکند و در دماي آزمايشگاه بافت سفت و سخت شده و قابل برش با ميکروتوم خواهد شد. لازم به ذکر است که ماده آغشتگي با ماده قالبگيري بايد يکي باشد.
دستگاه تيشو پروسسور مجهز به دکمههاي خودكار تنظيم زمان (Timer)، دکمههاي روشن و خاموش و بالا و پائين و چرخشي و چراغهايي براي اطمينان از روشن بودن دستگاه و همچينين دکمههاي تنظيم برنامه و تعيين سيکل دستگاه است تا معمولا" حدود 18 ساعت طول ميکشد که يک سيکل کامل شود. در شکل شماره (2) دستگاه تيشوپروسسور مشاهده ميشود.
4) قالبگيري :
براي قالبگيري بايد ماده آغشتگي (پارافين) را در دماي 60 درجه سانتي گراد داخل فور ذوب کرده و مقداري موم به نسبت 1 به 10 به آن اضافه کرد. از موم براي قالبگيري محکم استفاده ميشود. در صورتيکه فقط از پارافين استفاده شود قالبها بسيار شکننده خواهند شد. پس از اين مرحله کار روي نمونهها وارد مسير جديدي ميشود که شامل قالبگيري، برش و رنگآميزي و در نهايت مونتاژ لام و لامل است. براي قالبگيري بايد نمونههاي آبگيري شده را به وسيله پنست داخل ظرف مخصوص قالبگيري قرار داده، روي آن محلول موم و پارافين ريخت و بعد از گذشت چند دقيقه شماره نمونهها را روي آنها قرار داد. اين عمل در اصطلاح کوله کردن نمونهها ناميده ميشود و نياز به دقت کافي دارد. براي کاملتر شدن اين مرحله قالبها تا شروع زمان برش داخل يخچال قرار ميگيرد.
5) برش با ميکروتوم :
براي شروع اين مرحله به چند دستگاه جداگانه نياز است که اين دستگاهها و وسايل شامل: ميکروتوم، تيشوفلوت، چراغ مطالعه و قلم الماس است.
1) ميکروتوم: دستگاهي است که از آن براي تهيه برش هاي نازک از بافتي که به صورت بلوک در آمده، استفاده ميکنند. اين دستگاه داراي توانايي برش بافت در ضخامتهاي گوناگون است و آن را به دو بخش بيروني و دروني تقسيم ميکنند. در بخش دروني دستگاه، چرخ دندههاي مختلفي تعبيه شده است که به وسيله دسته ميکروتوم به چرخش در ميآيد و ميله تنظيم ميکرومتر، درجه تنظيمي را به داخل منتقل ميکند. با چرخش دسته ميتوان برش هايي به ضخامت 1 تا 30 ميکرون و حتي بالاتر تهيه کرد. قسمت بيروني دستگاه شامل دسته، گيره بلوک، پيچ تنظيم زاويه بلوک، جاي نگهدارنده چاقوي ميکروتوم، پيچ تنظيم کننده زاويه تيغ ميکروتوم، درجه ميکرومتر و پيچ يا دسته جلوبرنده چاقو به وسيله دست است. بر روي دسته، ميلهاي تعبيه شده که بهوسيله آن ميتوان دسته را قفل نموده تا کاملا ثابت شود و بدينوسيله احتمال آسيب به دست يا خراب شدن بلوک کم ميشود. در شکل (3) دستگاه ميکروتوم مشاهده ميشود.
تيشوفلوت
اين دستگاه در واقع ظرفي است که در آن آب ريخته ميشود و قسمتي در زير يا اطراف آن تعبيه شده که محل قرارگيري گرمکن دستگاه است و بهوسيله کليد کنترل کننده، دماي آب به دلخواه تنظيم ميشود که اين دما به پارافين اطراف نمونه بستگي دارد. لازم به توضيح است که داخل ظرف بايد تيره باشد. بدين منظور معمولا" به وسيله تفلون يا رنگ کوره اي سياه پوشانده ميشود. در واقع اين دستگاه براي برطرف کردن چين وچروک بافت هاي برش خورده است.
3) چراغ مطالعه: اين وسيله بر روي ميکروتوم و آب و الکل و تيشوفلوت احاطه داشته و نور مناسب و کافي آن از خستگي مفرط چشم جلوگيري ميکند. در شکل (4) دستگاه تيشوفلوت به همراه چراغ مطالعه مشاهده ميشود.
قلم الماس: همانطور که از نامش پيداست، براي نوشتن به کار ميرود. نوک قلم بايد از الماس باشد تا بتواند شماره نمونهها را بهطور خوانا روي لام که جنس شيشه دارد حک کند.
همانطور که گفته شد مرحله پنجم از هستيوتکنيک برش با ميکروتوم است. در اين مرحله نمونههاي قالبگيري شده را به وسيله ميکروتوم به ضخامت 5 ميکرون برش ميدهند. ميکروتوم موجود در آزمايشگاهها معمولا" از نوع دواري است که براي برش بهتر لازم است نمونهها را حدود يک دقيقه روي يخ قرار داد؛ البته بعضي از ميکروتومها ازنوع انجمادي است. طوريکه گاز CO2 از داخل محفظه اي آزادشده و اين گاز ايجاد سرما ميکند و برش بافتها به طورخود بهخود در انجماد صورت ميگيرد.
6) رنگآميزي بافتها :
اين مرحله شامل دو نوع روتين و اختصاصي است:
رنگآميزي روتين: روش رنگآميزي که در آزمايشگاههاي پاتولوژي به طور معمول و روتين استفاده ميشود، روش هماتوکسيلين- ائوزين است. با اين روش هسته سلول رنگ بنفش و سيتوپلاسم رنگ صورتي به خود ميگيرد.
دراين رنگآميزي، ابتدا 3 حمام گزيلول موجود است که براي شفاف سازي و از بين بردن پارافين باقي مانده در اطراف بافتها استفاده ميشود. نمونهها در هر ظرف گزيلول به مدت 5 دقيقه قرار داده ميشود. بعد از گزيلول 4 ظرف الکل درجه بندي شده قرار دارد. نمونهها را در هر کدام به مدت 2-1 دقيقه گذاشته و بعد با آب شستشو داده ميشود و بعد بلافاصله در ظرف حاوي هماتوکسيلين قرار ميگيرد. زمان قرار گرفتن در هماتوکسيلين 15-10 دقيقه است كه اين زمان بستگي به تازه يا کهنه بودن رنگ دارد. لازم است بعد از اين مرحله نمونهها با آب شستشو داده شده و بافت هاي اضافي اطراف آنها پاک شود. بعد از تميز کردن لامها، آنها را داخل اسيد الکل شناور کرده تا رنگ هاي اضافي داخل بافت از بين برود. بعد از اسيد الکل نوبت به کربنات کلسيم ميرسد. وظيفه اين محلول، رنگآميزي زمينه بافت است و باعث ميشود هسته آبي به نظر برسد. ظرف بعدي ائوزين است که باعث قرمز شدن سيتوپلاسم ميگردد. بعد از چند ثانيه که نمونه ها داخل ائوزين قرار گرفت آنها را با آب شستشو داده، بعد به ترتيب داخل 4 ظرف الکل قرار ميگيرد. اين الکلها هم درجه بندي شده و به ترتيب 70-80-90 و 96درجه است و بافتها در هر کدام، حدود 5-3 ثانيه قرار ميگيرد. 2 ظرف آخر شامل گزيلول است که براي شفاف تر شدن بافتها استفاده ميشود. زمان قرارگيري نمونهها درگزيلول در حدود 5-3دقيقه است.
رنگآميزي اختصاصي: در اين رنگآميزي هر جزء از سلول رنگ خاصي به خود ميگيرد.
رنگآميزي اختصاصي شامل:
1- رنگآميزي برش هاي انجمادي،
2- رنگآميزي بافت همبندي،
3- رنگآميزي نمونههاي دستگاه عصبي،
4- رنگآميزي براي برخي مواد سيتوپلاسميک،
5- رنگآميزي براي آنزيمها،
6- رنگآميزي براي ميکروارگانيسمها و
7- رنگآميزي سيتولوژيک.
رنگآميزيهاي اختصاصي داراي روشهاي مختلفي است که هر کدام توسط پزشک معالج درخواست و در آزمايشگاه پاتولوژي بسته به شرايط موجود انجام ميشود. در شکل شماره (5) ظروف رنگآميزي مشاهده ميشود.
7) مونتاژ لام و لامل :
براي اين کارابتدا لازم است پشت لامها را خشک کرده و بعد لاملي را که قبلا" روي آن يک تا د و قطره چسب مخصوص ريخته شده، با پنس روي لام قرار داد. بعد اطراف لام را کاملا" تميز کرده و اجازه داد تا در دماي آزمايشگاه خشک شود. در آخر شماره نمونهها روي برچسب نوشته شده و با دقت روي لامها چسبانده ميشود. سپس لامها همراه با برگه در خواست آنها در اختيار پاتولوژيست براي تشخيص نهايي قرار گيرد.
بررسي پاتولوژيک بافت به روش Frozen Section
روشي است که جراح در حين عمل جراحي براي اطلاع از تشخيص سريع و دقيق نوع تومور (بد خيم يا خوش خيم بودن) و تعيين نوع عمل جراحي درخواست ميکند . بنابراين در اين مسير سرعت عمل نقش بسيارمهمي ايفا ميکند. Section Frozen در زمينههاي مختلف مورد استفاده است به عنوان مثال وقتي قسمتي از روده جهت بررسي نوع تومور توسط جراح خارج ميشود جهت اطمينان از آناستوموز دو انتهاي آزاد روده، جراح درخواست آزمايش Frozen ميدهد. لذا براي جلوگيري از عمل مجدد و صرفه جويي در وقت و هزينه و... از اين روش تشخيصي استفاده ميشود. به طور کلي Frozen Section به مجموعه عملياتي گفته ميشود که روند آمادگي بافت جهت تشخيص پاتولوژيک را کوتاه و زمان تشخيص را براي آگاهي جراح سريعتر ميکند. به علاوه اجزاي سلولي مانند چربيها ميتواند با روش هاي رنگآميزي خاص، زير ميکروسکوپ ديده شود. براي انجام اين کار از دستگاهي به نام کرايو استيت (Cryostat) استفاده ميشود. در اين دستگاه ميکروتوم، بافت و چاقو همگي در يک اتاقک با کنترل دما که سطح آن با پلياورتان عايقبندي شده، قرار دارد. اصول کار بدين صورت است که نمونهاي از بافت مورد نظر بيمار جدا شده و بلافاصله از اتاق عمل به آزمايشگاه پاتولوژي فرستاده ميشود. قطعه مورد نظر توسط پاتولوژيست از بافت جدا وبراي شروع عمليات آماده ميشود. سپس نمونه در دستگاه قرار داده شده، پس از منجمد شدن براي برش آماده ميگردد. ميکروتومهاي Cryostat ميتواند جهت بريدن نمونههاي بافتي با مقاطعي به ضخامت 50-1 ميکرومتر تنظيم شود. بعد از برش، نمونه براي رنگآميزي آماده است. براي اين کار بايد ابتدا نمونه را با الکل 95 درجه فيکس کرد، بعد از گذشت چند ثانيه نمونه در محلول هماتوکسيلين قرار داده ميشود، زمان براي اين محلول 3-2دقيقه است .کربنات و ائوزين محلولهاي بعدي است که زمان براي هر کدام از اين محلولها حدود 3-2 ثانيه است. بعد نوبت به 4 الکل درجهبندي شده (70-80-90-95) ميرسد. نمونه در هر کدام از اين محلولها حدود 1 تا 2 ثانيه شناور ميشود و در نهايت براي شفاف تر شدن، نمونه در دو ظرف گزيلول قرارداده شده و براي مونتاژ و تشخيص آماده ميشود و در انتها جواب آزمايش توسط پاتولوژيست تلفني به جراح اطلاع داده ميشود تا روند صحيح ادامه عمل پيگيري شود. در شکل (6) نمايي از يک دستگاه کرايو استيت مشاهده ميشود.
تفاوت روش روتين با روش Frozen Section در بررسي نمونههاي بافتي بهشرح ذيل است:
1) اختلاف نماي مرفولوژيک از نظر طرح بافتي و نوع سلولي، بين نمونه فروزن و پرمننت وجود دارد که در ارگانهاي مختلف شدت اين موضوع متفاوت است،
2) به دليل افزايش اندازه هستهها و سلولها امکان خطاي تشخيص و عدم امکان رسيدن به تشخيص نهايي در روش Frozen بيشتر است و
3) در اين روش ممکن است نوع سلول کاملا شبيه انواع ديگري از سلولها شده و امکان تشخيص دقيق فراهم نباشد، به عنوان مثال ممکن است ماکروفاژ به شکل اپيتليال ديده شود
ديابت مضاعف :
اين اصطلاح گاهي اوقات براي افرادي بکار مي رود که هم ديابت نوع يک را نشان مي دهند و هم به مرور زمان نسبت به انسولين مقاوم مي شوند و در واقع به ديابت نوع دو هم مبتلا می شوند .
ديابت نوع 3 :
مشخص شده است که مغز هم انسولين ترشح مي کند و کاهش سطح انسولين مغزبا بيماري آلزايمر رابطه دارد . به اين کاهش انسولين مغز , ديابت نوع (3) گفته مي شود البته برخي محققان اين اصطلاح را براي افرادي مبتلا به ديابت نوع يک و نوع دو يا همان ديابت مضاعف هم به کار می برند .
ديابت فوق کليوي :
به دلايلي که کاملا روشن نشده است غلظت بالاي گلوکوکورتيکوئيدها (مثلا کورتيزول ) حساسيت بسياري از بافتها و به ويژه عضلات اسکلتي و بافت چربي را نسبت به اثرات تحريکي انسولين روي جذب و مصرف گلوکز کاهش مي دهد . به همين دليل غلظت گلوکز خون گاهي زياد مي شود ( 50 درصد يا بيشتر از حد طبيعي ) که به اين حالت ديابت فوق کليوي گفته مي شود .
ديابت حاملگي :
هورمون سوماتوتروپين جفتي به همراه هورمون رشد که از هيپوفيز مادر ترشح مي شود در زنان باردار عوارضي شبيه به ديابت ايجاد مي کند . اثرات اين دو هورمون در زنان عبارتند از : 1ـ تحريک تجزيه ي چربي ها و افزايش اسيدچرب 2ـ کاهش مصرف گلوکز توسط بافت هاي مادر و بنابراين افزايش قندخون 3 ـ پلي اوري و بنابراين درجاتي از دفع اب و تشنگي اين اثار شبه ديابت در مادران کمک مي کند که ذخيره ي کافي از گلوکز براي جفت و جنين باقي بماند زيرا اين دو همانند مغز از گلوکز به عنوان سوخت اصلي استفاده مي کنند
ديابت بي مزه :
اين نوع ديابت در اثر اختلال در ترشح هورمون ضدادراري ( وازوپزسين يا ADH ) بوجود مي آيد در اين نوع از ديابت حجم ادرار افزايش مي يابد اما سطح گلوکز خون افزايش نمي يابد .
ديابت دارويي :
که ناشي از مصرف داروهاي ادرار آور مانند تيازيدها ميباشد
دست خود را یک دقیقه روی اجاق داغ بگذارید، به نظرتان یک ساعت خواهد آمد. یک ساعت در کنار دختری زیبا بنشینید، به نظرتان یک دقیقه خواهد آمد؛ این یعنی "نسبیت". |
فرق بین نبوغ و حماقت این است که نبوغ حدی دارد.
عاشق سفر هستم ولی از رسیدن متنفرم. من هوش ِ خاصی ندارم، فقط شدیدا کنجکاوم. |
سعی نکنید موفق شوید، بلکه سعی کنید با ارزش شوید.
دنیا جای خطرناکی برای زندگی است. نه به خاطر مردمان شرور، بلکه به خاطر کسانی که شرارتها را می بینند و کاری در مورد آن انجام نمی دهند.
یکی از قویترین عللی که منجر به ورود آدمی به عرصهء علم و هنر می شود فرار از زندگی روزمره است.
مثال زدن، فقط یک راه دیگر آموزش دادن نیست؛ تنها راه آن است.
حقیقت آن چیزی است که از آزمون تجربه، سربلند بیرون آید.
زندگی مثل دوچرخه سواری است. برای حفظ تعادل باید حرکت کنید.
معاون بهداشتي دانشكده علوم پزشكي دزفول با تاكيد بر لزوم توجه بيشتر مردان به مسائل درماني و سلامت، از اين قشر خواست نسبت به انجام اين موضوع بسيار مهم بيشتر توجه داشته باشند.
دكتر مسعود شريفيان افزود: استقبال از انجام آزمايش هاي پزشكي در ميان مردان، بسيار كمتر است و اين موضوع گاهي حتي در ميان پزشكان مرد هم ديده مي شود.
وي تصريح كرد: اين در حالي است كه مردان در معرض ابتلابه بيماري هاي خطرناكي نظير سرطان پروستات قرار دارند و تنها ازطريق انجام آزمايش هاي لازم مي توان به اين بيماري و ميزان پيشرفت آن پي برد.
دكتر شريفيان افزود: اين مشكل تنها به دزفول، استان خوزستان و يا كشور ايران اختصاص نداشته و مشكلي است كه در تمامي جهان ديده مي شود.
رئيس مركز بهداشت دزفول گفت: انتظار مي رود كه اين قشر به ويژه در سنين بعد از 40 سالگي بصورت دوره اي اقدام به انجام آزمايش هاي مختلف كنند تا در صورت بروز هرگونه مشكل، بتوان نسبت به كنترل آن اقدام كرد.
دكتر شريفيان به برنامه هاي مركز بهداشت دزفول نيز اشاره كرد و از توزيع بيش از دوهزار بروشور راهنما، ويزيت هاي رايگان و برگزاري آيين هاي ورزش همگاني درشهرستان مزبور خبر داد.
روزنامه كيهان، شماره 19880 به تاريخ 15/12/89، صفحه 11 (شهرستانها)
دانشمندان متوجه شدند كه چرا مسواك نزدن مي تواند باعث مرگ شود.
قبلاهم رابطه بين بهداشت پايين دهان و دندان و خطر ابتلابه بيماري هاي قلبي مورد توجه دانشمندان قرار گرفته بود. اما تاكنون هيچ كسي نتوانسته بود به طور دقيق اعلام كند كه چرا مسواك نزدن به طور منظم مي تواند باعث مرگ شخصي شود.
اما اكنون دانشمندان دانشگاه پريستول متوجه شدند كه يك باكتري معمولي كه باعث فساد دندان ها و بيماري لثه ها مي شود مي تواند وارد جريان خون شده و به لخته شدن خون در رگها كمك كند.
به عبارت ديگر اين باكتري مي تواند در نهايت باعث حمله قلبي و سكته شود كه به تنهايي باعث مرگ 200 هزار نفر در بريتانيا شده است.
در اكثر مواقع باكتري Streptococcus در دهان وجود دارد، اما زماني كه شخصي دچار خونريزي لثه مي شود اين باكتري مي تواند وارد جريان خون مي شود.
اين باكتري مي تواند از يك پروتئين در سطح لثه به نام PadA استفاده كند تا پلاكت هاي خوني را مجبور به قرارگيري در كنار يكديگر كرده و يك لايه محافظتي توليد نمايد.
«هاوارد جكينسون» استاد ميكروبيولوژي دهاني در اين باره گفت: ما به يك مولكول پروتئيني در سطح باكتري ها رسيديم كه مي تواند باعث فعال سازي و شكل گيري پلاكت ها شود.
اين اولين بار است كه داشمندان متوجه شدند فعاليت يك باكتري مي تواند باعث فعال شدن پلاكت ها شده و منجر به پخش آنها در جريان خون شود. او در توضيح مكانيسم اين حالت گفت: زماني كه پلاكت ها در كنار يكديگر تجمع مي كنند به طور كامل يك باكتري را محاصره مي كنند. اين مكانيم نه تنها يك پوشش محافظي ايجاد مي كنند، بلكه باعث توليد آنتي بيوتيك هايي مي شود كه براي درمان عفونت مورد استفاده قرار مي گيرند.
اما متاسفانه اين شيوه دفاعي علاوه بر فوايدي كه دارد مي تواند باعث تشكيل لخته هاي كوچك خوني شود كه روي دريچه هاي قلبي رشد كنند و حتي باعث تورم رگ هاي خوني شوند كه وظيفه انتقال خون به قلب و مغز را دارند.
دانشمندان معتقدند مردم نه تنها بايد رژيم غذايي خود را به طور دائم چك و فشار خون و كلسترول خود را به دقت بررسي كنند. بلكه بايد به حفظ بهداشت دهان خود نيز توجه كافي داشته باشند.
محقق ايــراني موسسه تکنولوژي استکهلم به همراه گروهي ديگر از محققان اين موسسه موفق به ارائه شيوه اي جديد شده اند که مي توان با استفاده از آن به صورت همزمان توالي ژنتيکي پنجهزار نمونه DNA را مورد بررسي قرار داد.
به گزارش مهر محققان تا به امروز تنها مي توانستند تعدادي محدود از نمونه هاي DNA را به صورت همزمان تحليل و بررسي کنند که هزينه آن نيز در حدود 16 هزار دلار براي هر نمونه بود اما اکنون محقق ايراني موسسه تکنولوژي استکهلم به همراه گروهي از همکارانش شيوه اي را ارائه کرده است که مي توان با همين ميزان هزينه در حدود پنج هزار نمونه DNA در آن واحد، مورد آزمايش و تجزيه و تحليل توالي ژنتيکي قرار داد.
اين شيوه مي تواند هزينه بررسي هر نمونه را تا اندازه اي قابل توجه کاهش داده و رکورد جهاني براي تعداد آزمايش هايي که براي تحليل توالي ژنتيکي يک تک DNA انجام مي گيرند را تجديد کند.
افشين احمديان و همکارانش معتقدند: انسان به صورت مجازي ناچار به يافتن شيوه هايي است که بتواند در لحظه تعداد زيادي از آزمايش هاي توالي ژنتيکي را به اجرا بگذارد و در عين حال مقادير زيادي از هزينه هاي معمول را ذخيره سازد. در غير اين صورت اين نوع از آزمايش ها در مدت زماني بسيار طولاني و با هزينه اي بسيار گزاف انجام خواهد گرفت.
احمديان به کمک همکارانش اين شيوه جديد را به گونه اي ابداع کرده است که روند ترسيم توالي ژنتيکي مي تواند به صورت همزمان کم هزينه و در زماني کوتاه انجام بگيرد. يکي از کاربردي ترين موارد استفاده از اين ابداع در زمينه مطالعات سرطان است، حوزه اي که در آن بايد تعداد زيادي از سلول ها از بدن انسان هاي مختلف مورد آزمايش قرار گيرند.
پيوند عضو نيز از کاربردهاي ديگر اين پروژه است زيرا دانشمندان بسياري چشم انتظار راه اندازي بانک DNA هستند تا با استفاده از آن اندام هاي متناسب با بيماران را سريعتر يافته و به بدن بيمار پيوند بزنند.
به گفته احمديان، همچنين قابل انطباق بودن از ديگر ويژگي هاي منحصر به فرد اين شيوه است زيرا مي توان تعداد ترسيم توالي هاي ژنتيکي نمونه هاي DNA را بصورت همزمان افزايش داد.
بر اساس اين گزارش براي جلوگيري از ترکيب شدن نتايج اين توالي هاي ژنتيکي، نمونه ها به نشانه هاي شناسايي مجهز هستند تا به راحتي از يکديگر قابل تشخيص باشند.
ما گياهان را دوست داريم چون مي دانيم كه در ساده ترين بيان، گياهان و سبزي ها براي سلامت مفيد هستند و از ما در برابر عوامل بيماري زا محافظت مي كنند. اين درحالي است كه يافته هاي جديد محققان نشان مي دهد، مصرف 10 نوع گياه خوراكي نقش مهمي در مقابله با بيماري ها دارد.
سويا به دليل دارا بودن ماده اي به نام «جنستين» خواص ضدسرطاني فوق العاده اي دارد و همچنين حاوي فتيواستروژن است كه خطر ابتلاو پيشرفت سرطان پروستات را كاهش مي دهد. تركيبي نيز به نام ايزوفلاوون دارد كه براي مقابله با سرطان سينه مفيد است.
گوجه فرنگي ماده اي به نام «ليكوپن» دارد كه يك كاروتنوئيد است و رشد برخي از سرطان ها را كاهش داده يا سركوب مي كند. همچنين در تقويت قدرت بينايي، سيستم ايمني بدن و كاهش عوارض پيري مفيد است.
«كلم بروكلي» هم يك فيتور ريزمغذي است و خاصيت آنتي اكسيداني دارد. آنتي اكسيدان ها با مولكول هاي مضر راديكال آزاد مقابله كرده و خاصيت سم زدايي دارند.
سير يك منبع خاص غني از نوعي فيتوريزمغذي ها موسوم به تركيبات ارگانوسولفور است كه خواص ضد التهابي و آنتي اكسيداني دارد و به كنترل كلسترول نيز كمك مي كند. همچنين ريزمغذي هاي موجود در سير خاصيت ضد باكتريايي و ضد قارچي دارند.
دانه هاي «كتان» به لحاظ تعديل كردن هورمون هاي زنانه، بهبود قدرت باروري و كاهش علائم پيش از قاعدگي و نيز پيشگيري از سرطان سينه شناخته شده و معروف است. ريزمغذي هاي موجود در دانه كتان همچنين در پيشگيري از ديابت نوع دوم مفيد هستند.
«مركبات» نيز در اين گروه از گياهان بسيار مفيد قرار مي گيرند. ريزمغذي هاي مفيد موجود در مركبات شامل آلكالوئيدها، فلاوونوئيدها، فنول ها و تانيس ها هستند كه همگي خواص ضد سرطاني، آنتي اكسيداني و ضدالتهابي دارند.
«ميوه هاي جاليزي» مثل هندوانه و طالبي نيز سرشار از ريزمغذي هاي گياهي مفيد هستند كه براي سلامت قلب و عروق كاربرد دارند.
توت آبي سرشار از نوعي تركيب به نام آنتوسيانين است كه عامل رنگ آبي اين ميوه است. اين تركيب، التهاب را كاهش مي دهد، از بدن در برابر سرطان محافظت مي كند و براي سلامت چشم، عروق سرخرگي و مغز نيز مفيد است.
دو گياه خوراكي باقي مانده و بسيار مفيد در اين فهرست سيب زميني شيرين و فلفل تند هستند كه خواص آنتي اكسيداني قوي دارند. اين فلفل حاوي تركيبي موسوم به «كاپساسيسين» است كه باعث تندي زياد فلفل مي شود. اين تركيب متابوليسم را تقويت مي كند، موجب آزاد سازي آندروفين ها مي شود، در رشد سلول هاي سرطاني اختلال ايجاد مي كند و مانع از لختگي خون مي شود.
فلفل تند نيز سرشار از ويتامين C است.
تداخل مثبت در اندازه گيري سطح سرمي تام هورمون تري يدوتيرونين به روش راديوايمونواسی
مقدمه:
در سال هاي گذشته موارد متعددي از بروز تداخل در اندازه گيري هورمون هاي تيروئيدي با استفاده از روش هاي ايمونوارسي گزارش شده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسي بروز تداخل در اندازه گيري سطح تام هورمون T3 به وسيله يكي از كيت هاي تشخيصي متداول اندازه گيري آن (كيت ايزوتوپ از مجارستان) است.
مواد و روش ها:
در اين مطالعه 3471 بيمار ارجاع شده توسط متخصصان غدد از نظر سطوح سرمي تام هورمون هاي T3 و T4 و TSH مورد بررسي قرار گرفتند. اندازه گيري T3 به روش ايمونواسي رقابتي فاز جامد و با استفاده از آنتي ژن نشاندار شده با I125 و كيت T3-RIA ايزوتوپ (كمپاني ايزوتوپ، بوداپست، مجارستان) انجام شد. در صورتي كه سطح T3 با توجه به ديگر هورمون هاي تيروئيدي و به تشخيص پزشك معالج با تابلوي باليني بيمار سازگار نبود و يا مقدار به دست آمده براي T3 به نحو فاحشي از مقادير طبيعي انحراف داشت (بالاتر از 780 نانوگرم در دسي ليتر) احتمال وقوع تداخل مطرح مي شد. در مورد اين بيماران، اندازه گيري مجدد T3 تام با يك كيت T3-RIA ديگر (كيت ايمونوتك، مارسي، فرانسه) انجام مي شد.
يافته ها:
از 3471 بيمار شركت كننده، در 40 بيمار (36 زن و 4 مرد) با ميانگين و (انحراف معيار) سني 38.8 (و 15.0) سال، سطح تام T3 با تابلوي باليني بيمار سازگار نبود و / يا مقدار به دست آمده براي آن، بالاتر از 780 نانوگرم در دسي ليتر بود. ميانگين (و انحراف معيار) T4 تام در اين گرون 9.0 (و 2.0) ميكروگرم در دسي ليتر و براي TSH 1.79 (و 1.47) ميكرو واحد در ميلي ليتر بود. در تمامي اين 40 بيمار، سطح T3 تام اندازه گيري شده با كيت دوم (با ميانگين و انحراف معيار 132.1 و 31.0 نانوگرم در دسي ليتر) در محدوده طبيعي بود و با وضعيت باليني بيمار سازگاري داشت. نتايج به دست آمده به وضوح نشان دهنده وقوع تداخل مثبت در بعضي از اندازه گيري هاي انجام شده با كيت T3-RIA ايزوتوپ است.
نتيجه گيري:
با توجه به بروز بالاي بيماري هاي تيروئيدي در جامعه ما و تاثير عميق نتايج بررسي عملكرد تيروئيد بر تصميم باليني پزشكان، نتيجه اين مطالعه يك بار ديگر اهميت توجه به امكان تداخل در اندازه گيري هورمون هاي تيروئيدي توسط كيت هاي متداول را مورد تاكيد قرار مي دهد.
مقدمه و هدف: بيماريهاي آميزشي يکي از مهمترين مخاطراتي است که زنان در طول حيات خود تجربه مي کنند. عوامل ايجاد کننده اين بيماريها بسيار متنوع مي باشند ولي در ميان آنها ويروس هرپس شايعترين عامل مي باشد که با وجود خوش خيم بودن مي تواند زمينه ساز بروز عفونتها و يا بيماريهاي ديگر باشد. هدف از اين مطالعه تعيين شيوع عفونتهاي هرپسي و طبقه بندي سطح سرمي آنتي بادي ضد ويروس هرپس (ايمونوگلوبولين جي) در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتي شهر شيراز در سال 1382 بود. مواد و روش کار: در اين مطالعه توصيفي که به صورت مقطعي و نمونه گيري خوشه اي انجام شد تعداد 835 نفر از زنان مراجعه کننده به 8 مرکز بهداشتي شهر شيراز در مدت يک سال (از ابتداي سال 82 تا ابتداي سال 83) به صورت تصادفي انتخاب شد و پس از معاينات پزشکي، سطح سرمي آنتي بادي (ايمونوگلوبولين جي) غير اختصاصي ضد ويروس هرپس در خون (739 نفر) انها اندازه گيري و طبقه بندي گرديد. داده هاي جمع آوري شده با استفاده از نرم افزار SPSS و روشهاي آماري توصيفي مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. يافته ها: از کل افراد معاينه شده 90.77 درصد داراي تحصيلات ديپلم و زير ديپلم بودند و 9.22 درصد آنها از تحصيلات عالي برخوردار بودند. 69.82 درصد بيماران سابقه ضايعات هرپسي در ناحيه دهان و 1.48 درصد داراي سابقه ضايعات هرپسي هم در ناحيه دهان و هم ناحيه تناسلي داشتند، ولي سابقه ضايعات تناسلي به تنهايي در هيچ يک از بيماران وجود نداشت. تيتر آنتي بادي غيراختصاصي ضد هرپس (ايمونوگلوبولين جي) در 93.78 درصد مثبت بود. نتيجه گيري: اندازه گيري سطح سرمي آنتي بادي ضد ويروس هرپس (ايمونوگلوبولين جي) مي تواند کمک شاياني در تشخيص بيماري و پيشگيري از انتقال آن و عواقب بعدي بيماري داشته باشد. در عين حال اين تست مي تواند براي پيشگيري بيماران و به خصوص آنهايي که در معرض خطر بروز بدخيمي هاي دهانه رحم هستند مورد استفاده قرار گيرد