درحالی که فصل سرما نزدیک می شود و همه برای رسیدن آن آماده می شوند، یک تغذیه شناس با ارائه طرحی از رژیم غذایی زمستانی خود اظهار داشته که مصرف کردن ریزمغذیها می تواند سیستم ایمنی بدن را ارتقا داده و به ما کمک کند زمستان را بدون سرماخوردگی سپری کنیم.
به گزارش مهر، فرارسیدن فصل سرما و پوشیدن لباسهای گرم علاوه بر بسیاری از موارد یک معنای اضافی هم دارد و آن سرما خوردگی است. در بسیاری از فروشگاه ها کرمهای ضد آفتاب جای خود را به آب نباتهای سرما خوردگی، دستمال کاغذی و ویتامین C می دهند.
همواره توصیه شده است که یک رژیم سالم می تواند به سیستم ایمنی بدن ما کمک کند و آن را ارتقا دهد، اما با توجه به این که موضوعات بسیاری در رابطه با این رژیم غذایی مورد بحث و نقد است، اطلاع از این که از کجا آغاز کنیم کار دشواری است.
براساس اظهارات دکتر جوئل فوهرمان کلید داشتن یک سیستم ایمنی قوی در ریز مغذی ها است که به وفور در برخی سبزیجات و میوه ها وجود دارند
پزشک بازنشسته و تغذیه شناس دکتر جوئل فوهرمان اعتقاد دارد که وی به یک رژیم دو هفته ای قطعی برای افزایش سیستم ایمنی بدن رسیده که می تواند از دفاع طبیعی بدن حمایت کند.
وی اظهار می دارد که این رژیم علاه بر اینکه موجب می شود احساس خوبی داشته باشید به سادگی می توانید آن را در زندگی روزمره خود قرار دهید.
رژیم غذایی این تغذیه شناس نه تنها موجب می شود که به سرما خوردگی مبتلا نشوید، بلکه می تواند دفاع بدن را درباره شرایط سلامتی وخیم تر و حتی سرطان افزایش دهد و به کاهش وزن کمک کند.
کلید این رژیم در ریزمغذیهایی است که به وفور در برخی میوه ها و سبزیجات وجود دارند.
وقتی این ریز مغذی ها (عبارت جامع برای تمام ویتامینها، مواد معدنی که برای بدن لازم هستند اما نیاز آن در مقادیر بسیار اندکی است) در ترکیبهای خاصی مصرف می شوند نقش مهمی در تقویت و حمایت از سیستم ایمنی بدن ما دارند.
خوردن قارچ سهم مهمی در رژیم افزایش سیستم ایمنی بدن دکتر فوهرمان بر عهده دارد .
دکتر فوهرمان اعتقاد دارد که نارسایی مواد مغذی در رژیم مدرن موجب شده که بدن ما برای مبارزه با بیماریها و ویروسها سخت در تلاش باشد که این امر موجب می شود که به سرماخوردگیهای متعددی دچار شویم و حتی خطر ابتلا به بیماریهای دیگری چون سرطان نیز در بدن افزایش می یابد.
اگر سیستم ایمنی بدنتان خوب کار نکند، یک عفونت ساده هفته ها در آن باقی می ماند و حتی می تواند به برنشیت و ورم سینوسها منتهی شود، اما دکتر فوهرمان تأکید دارد که با داشتن یک سیستم ایمنی قوی کاملا در مقابل سرماخوردگی، آنفلوآنزا مقاوم می شوید و بدنتان با ویروس مقابله می کند. حتی اگر نشانه های خفیفی مشاهده کنید ظرف 24 ساعت به حالت عادی باز خواهید گشت.
وی پیشنهاد کرده است که اگر نیمی از سبزیجاتی که روزانه مصرف می کنید را به طور خام مصرف کنید می توانید تأثیر ریز مغذیها را به حداکثر برسانید، چرا که برخی از این ریزمغذیها در فرآیند پخت و پز از بین می روند.
وی با انتقاد از غذاهای فرآوری شده که از نظر چربی، شکر و کربوهیدارت تصفیه شده غنی است، گفت: تنها 12 درصد از ما میزان توصیه شده از سبزیجات و میوه ها را مصرف می کنیم. رژیم غذایی مدرن به طور عمده فاقد صدها مواد تشکیل دهنده موثر در ارتقا در سیستم ایمنی بدن است، مسئله ای که موجب می شود بدن ما در مقابل ویروسها، عفونتها و بیماریها آسیب پذیر باشد.
این تغذیه شناس تصریح کرد: ریز مغذیها در برخی غذاها تأثیرات ژرفی روی سیستم ایمنی بدن دارند، تأثیراتی که بدن ما به آن نیاز دارد. ترکیب این مواد بسیار موثر تر از هرعامل دیگری است.
به عبارت دیگر، اگرچه فلفل دلمه قرمز تازه که سرشار از ویتامین C است ، اما همراه شدن آن با مواد دیگری موجب افزایش خواص سلامت آن می شود. به همین دلیل میوه ها و سبزیجات تازه بسیار موثرتر از استفاده از یک قرص ویتامین C با دوز بالا است.
مصرف کردن این ریزمغذی ها انتخابی نیستند، نمی توان عمری را به طور سالم بدون مصرف آنها سپری کرد.
این محقق پس از درمان 10 هزار بیمار طی 20 سال با استفاده از رژیمی که دارای ریزمغذیهای فراوان است به این نتیجه رسیده است که طرح رژیمی وی برای رسیدن به آنچه که خود از آن ابر ایمنی یاد می کند، کافی است.
سیستم ایمنی بدن می تواند قدرت را افزایش می دهد تا از بدن ما درمقابل بیماریها حمایت کد، این امر به طور قابل توجهی خطر عفونتهای آزار دهنده خفیف ، عفونتهای قابل توجه و حتی سرطان را کاهش می دهد.
کلید این امر در ترکیب مغذی ترین غذاها به نوعی است که بتوان تأثیر آنها را به حداکثر برساند

بیماری رگ های قلب(عروق كرونر ) ناشی از رسوب چربی بر دیواره ی عروق قلب است كه با مسدود شدن كامل رگ ، درد و سكته قلبی بروز می كند .
روش های مناسب پیش گیری از بروز بیماری های قلبی :
1 ) پایین نگاه داشتن سطح فشار خون
2 ) دریافت رژیم غذایی كم چربی
3 ) كاهش وزن اضافی
4 ) ترك سیگار
طی تحقیقات اخیر، مهمترین عامل بروز بیماری های قلبی،تغذیه نادرست اعلام شده است .
كسانی كه یك بار دچار سكته های قلبی شده اند یا سابقه خانوادگی سكته دارند باید از مواد زیر كه برای بروز بیماری های قلبی خطرزاست پرهیز كنند .

1 ) روغن های اشباع و كلسترول
روغنهای اشباعشده ،خطر سازترین عامل برای بیماران قلبی و افراد در معرض خطر است.
این روغنها : روغن جامد حیوانی - كره-روغن جامد نباتی و چربی های چسبیده به گوشت هستند كه تا حد امكان باید كمتر مصرف شوند .
*پس خوردن گوشت قرمز فقط 3 بار در هفتهبرای افرادی که دارای چربیخون هستند به میزان كم،مجاز است .
*لبنیات خیلی كم چربی مصرف شود . ماست و شیر 5/1 % چربی
*از خوردن سوسیس و كالباس ، شیرینی های پر چربی و پر خامه ، سس ها و كباب های كوبیده كه پر از چربی است ، آبگوشت پر چربی ، كله پاچه و سیرابی پرهیز كنید .
2 ) نمك
مصرف آن به 4-3 گرم در روز محدود شود . یعنی شما مجاز هستید 2 تا 3 قاشق مربا خوری نمك راروزانه به همراه غذا مصرف كنید .
*نمك را سر سفره نیاورید
*از خوردن تنقلات شور مثل چیپس ، پفك ، خیار شور و شور سبزیجات خود داری كنید .
3 ) كلسترول
در مواد غذایی حیوانی موجود است و بیشترین میزان آن به ترتیب در مغز گوسفند ، جگر مرغ ، كلیه گوسفند،قلب ،امعاء و احشاء و میگو وجود دارد كه مصرف این مواد غذایی باید محدود باشد .
4 ) قندهای ساده
مثل شكر ، قند و شیرینی كمتر مصرف شود .
5 ) تخم مرغ
به 3 عدد در هفته محدود شود .
چه غذاهایی برای بیمار قلبی خوب است:
سبزیجات و میوه ها :که هم دارای ویتامین زیاد و هم فیبر بالا هستند،چربی خون را كاهش می دهند و احتمال ابتلا به سرطان را پائین می آورند.ضمنا به عبور غذا از دستگاه گوارش نیزكمك می كنند . (( جوانه گندم - كلم برگ- كلم قرمز-گل كلم- كلم بروكسل- بروكلی - شلغم- چغندر- اسفناج- مارچوبه- لوبیا سبز و نخود سبز )). هر روز می توانید سالاد مفصل و لذیذی از این مواد غذایی تهیه و میل كنید .
لبنیات كم چربی:تامین كننده كلسیم و پروتئین مورد نیاز فرد بیمار هستند .
نان های سبوس دار:هم حاوی ویتامینB زیاد و هم كاهش دهنده چربی خون هستند مثل نان بربری – نان سنگك و نان جوی سبوس دار.
حبوبات:تامین كننده پروتئین كافی و كم چربی هستند و املاح زیادی دارند .
روغن های مایع:بهترین روغن برای افراد مبتلا به بیماری های قلب و عروق،روغن مایع ذرت و آفتابگردان برای پخت غذا و خصوصا روغن كانولاوروغن زیتون روی سالاداست .
ماهی: بهترین غذا برای بیماران قلبی است و این افراد بایدحداقل هفته ای سه مرتبه غذای دریایی مصرفکنند. طی تحقیقات بسیار ، روغن ماهی ها موجب كاهش چربی های خون می شود و از رسو ب چربی در دیواره عروق جلوگیری می كنند.
قرص های مكمل ویتامینC و كلسیم برای فرد دچار عوارض قلبی مفید است ، همچنینقرص های مكمل ویتامینE و چربی های امگا 3 نیز باید طبق دستور مصرف شود .

رژیم غذایی یك روز برای فرد مبتلا به بیماری قلبی
صبحانه : چای و 2 قاشق مربا خوری شكر + پنیر ( پنیر گوسفندی که چربی بیشتری دارد نباشد) + نان ( 3 تا 4 تكه ) + 1 لیوان شیر كم چربی
ساعت 10 : 1 لیوان آب میوه تازه
ناهار : پلو و مرغ
مرغ پخته با روغن كم ( 1 ران یا 1 سینه كامل)+ 20 قاشق برنج پخته شده با روغن مایع به میزان كم و در كنار مرغ هویج و سیب زمینی پخته + سالاد زیاد به همراه روغن زیتون + 1 كاسه ماست
عصرانه : چای و 1 حبه قند،2 تا 3 عدد میوه
شام : ماهی به صورت كباب شده در فر ( یا با روغن خیلی كم سرخ شده ) به همراه سوپ مرغ دارای سبزیجات زیاد با1 تا 2 تكه نان سبوس دار
قبل از خواب : 1 لیوان شیر ولرم
نكات مهم :
1 ) ورزش های ملایم و پیاده روی به گردش بهتر خون شما و سلامت عروقتان كمك می كند،سعی كنید هر روز پیاده روی و نرمش كنید .
2 ) از استرس های خود بكاهید .
3 ) اگر اضافه وزن دارید حتما به مرور وزنتان را كم كنید .
4 ) سیگار نكشید .
5 ) سعی كنید بیشتر از گیاهان تغذیه كنید . میوه ها ، سبزیجات ، حبوبات و غلات،كلید سلامتی شما هستند .
امیدوارم زندگی شاد و سرشار از سلامتی داشته باشید.
معده (Stomach) قسمت گشاد شدهای از دستگاه گوارش است که حد واسط مری و دوازدهه قرار دارد. قسمت اعظم هضم مواد غذایی در معده صورت میگیرد.
اطلاعات اولیه
از لحاظ آناتومی در معده 4 ناحیه قابل تشخیص میباشد. کاردیا (Cardia) در محل اتصال به مری ، فوندوس (fudus) یا طاق معده ، تنه معده (Body) و پیلور (Pylorus) یا بابالمعده که در محل اتصال معده به دوازدهه قرار دارد. حجم معده در حدود 1.5 - 1 لیتر میباشد که در برخی افراد تا 4 لیتر هم افزایش مییابد. مخاط معده دارای چینهایی طولی است که صاف شدن این چینها به انبساط معده کمک میکند.
هنگامی که غذا بلعیده میشود، از راه مری داخل معده میشود و برای مدتی در آنجا باقی میماند. غذا از زمانی که در معده است در معرض فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیایی هضم کنندههای معده از جمله حرکات معده و اسید و آنزیمها قرار میگیرد. هنگامی که محتویات معده به صورت یک مایع نسبتا غلیظ درآمد، غذا وارد دوازدهه میشود.
دیواره معده
مشخصات بافت شناسی لایههای چهارگانه دیواره معده به شرح زیر میباشد.
طبقه مخاطی
سلولهای پوششی مخاط معده از نوع منشوری ساده است که با فرو رفتن در عمق آستر ، چالههای معدی را بوجود میآورند. ترشحات غدد گاستریک به عمق این چالهها تخلیه و سپس به سطح معده میرسد. سلولهای پوششی مخاط موکوس خنثی ترشح میکند. موکوس مترشحه بوسیله سلولهای پوششی لایه ضخیمی را در سطح سلولها تشکیل داده و آنها را از اثرات اسید معده محافظت میکند.
آستر مخاط
بافت همبند شلی است حاوی الیاف کلاژن و رتیکولر ، سلولهای لنفاوی و رشتههای عضلانی صاف منشعب از عضلات مخاطی. غدد لولهای ساده یا منشعب معدی نیز در آستر قرار دارند. عضلات مخاطی ، عمقیترین لایه مخاط میباشند که از عضلات صاف حلقوی در داخل و عضلات صاف طولی در خارج تشکیل شدهاند.
طبقه زیر مخاط
در معده بافت همبند فیبر و الاستیکی است شبیه لایه زیر مخاط سایر نواحی لوله گوارش که با پیشروی در زیر طبقه مخاطی باعث پیدایش چینهای طولی میشود.
طبقه عضلانی
در معده متفاوت از سایر قسمت های لوله گوارش بوده و از سه لایه عضلانی به صورت مورب در داخل ، حلقوی در وسط و طولی در خارج تشکیل شده است. عضلات حلقوی در ناحیه پیلور ضخیم شده و اسفنکتر پیلوریک را بوجود میآورد. سطح خارجی معده توسط سروز یا به عبارت دیگر ، لایه احشایی صفاق پوشیده شده است.
غدد معدی
غدد معدی در نایحه کاردیا و پیلور از نوع موکوسی هستند که ترشحات خود را به عمق چالهها میریزند. علاوه بر سلولهای موکوسی ، تعدادی سلول متمایز نشده و سلولهای APUD ترشح کننده گاسترین نیز در دیواره این غدد دیده میشود. قسمت نزدیک به چاله را گردن غده ، انتهای نزدیک به عضلات مخاطی را قاعده و حد فاصل این دو ناحیه را تنه غده مینامند. سلولهای مختلفی که در قسمتهای سهگانه غدد معدی یافت میشوند، عمل ترشح مواد و آنزیمهای مختلف را برای هضم مواد غذایی را انجام میدهند.
انواع سلولهای موجود در غدههای معده
سلولهای موکوس گردن
سلولهایی هستند با شکل نامنظم که در حد فاصل سلولهای جداری یا مرز نشین فشرده شدهاند و با رنگآمیزی به سختی از سلولهای اصلی قابل تشخیص هستند. موکوس مترشحه از این سلولها اسیدی است و از موکوس مترشحه از سلولهای سطحی که خنثی میباشد، متفاوت است.
سلولهای متمایز نشده
این سلولها به عنوان سلولهای ریشهای در اثر تکثیر و تمایز همه سلولهای پوششی معده شامل سلولهای موکوسی ، جداری ، انترو اندوکرین و اصلی را جایگزین میکنند. فعالیت این سلولها در ضمن آسیبهای اپیتلیال افزایش یافته و به التیام سریع زخم کمک میکند. در شرایط عادی سلولهای پوششی معده هر 4 - 3 روز تجدید میگردند.
سلولهای اصلی
این سلولها در تنه و قاعده غدد یافت میشوند. این سلولها دارای سیتوپلاسم بازوفیل بوده و دارای شبکه آندوپلاسمی خشن هستند که مشخصه سلولهای پروتئین ساز است. این سلولها ، آنزیمهای پپسین (برای تجزیه پروتئینها)، لیپاز (برای تجزیه چربیها) و رنین (برای انعقاد شیر) را سنتز و ترشح میکنند.
سلولهای کناری یا مرز نشین
سلولهای اسیدوفیل هستند که در تمام قسمتهای غدد معدی یافت میشوند. این سلولها حاوی تعداد زیادی میتوکندری هستند. سطح سلولها دارای فرورفتگی عمیق و حاوی میکرویلیهای بلند هستند. سلولهای کناری مسئول ترشح اسید معده هستند. میزان ترشح اسید معده توسط اعصاب کولینرژیک ، هورمون گاسترین و هیستامین تحریک میگردد. این سلولها فاکتور داخلی معده را ترشح میکنند که باعث جذب ویتامین B12 میشود. در صورت عدم ترشح این فاکتور، جذب ویتامین B12 مختل شده و سنتز هموگلوبین صورت نمیگیرد و یک نوع کم خونی بوجود میآید.
سلولهای انترو اندوکرین
ترشحات این سلولها از سطح قاعدهای به رگهای خونی منتقل میشود. این سلولها در فوندوس معده ، سروتونین را برای تحریک عضلات جدار معده و روده و در پیلور ، گاسترین را برای تحریک ترشح سلولهای کناری ترشح میکنند.
اعمال و وظایف معده
معده ارگانی است برای تجمع و هضم اولیه مواد غذایی خورده شده. مواد غذایی در معده 4 - 3 ساعت توقف کرده و با ترشحات معده که پس از خوردن غذا به یک لیتر میرسد، مخلوط شده و کیموس نامیده میشود. ضمن تشکیل کیموس معدی ، اسفنکتر کاردیا مانع از برگشت محتویات معده به مری میشود. پس از آماده شدن کیموس معدی ، تحت تاثیر PH اسیدی آن اسفنکتر پیلوریک باز شده و موجب تخلیه محتویات معده به دوازدهه میگردد. به علت اسیدی بودن محتویات معده بروز زخمهای مخاطی در دوازدهه شایع است. از دیگر وظایف معده ترشح آنزیمهای گوارشی ، اسید معده و فاکتور ضد کم خونی است.
بیماریهای معده
زخم معده
به معنی آسیب سلولهای پوششی معده است که اسید معده از آن طریق به بافتهای عمقی نفوذ کرده و باعث زخم شدن معده میشود. یکی از علایم زخم معده ، وجود خون در مدفوع است. یکی از راههای درمان زخم معده ، برداشتن قسمت آسیب دیده معده است.
التهاب یا تورم معده
به التهاب معده ، گاستریت هم گفته میشود. التهاب ممکن است در اثر مسمومیت بوجود بیاید. علایم التهاب معده ، دل درد ، استفراغ و اسهال و گاهی تب است.
سرطان معده
علت سرطان معده معلوم نیست. پولیپ خوشخیم معده و زخم مزمن و طولانی ممکن است به سرطان معده تبدیل گردد. مطمئنترین طریقه تشخیص سرطان معده عکسبرداری و تنها معالجه آن عمل جراحی است.

فواید خواب بعد از ظهر

خواب بعد از ظهر برای ریکاوری عضلانی خوب است
تعطیلات موقعیت خوبی است که بعد از مدت ها پس از صرف ناهار، به سراغ لذت خواب فراموش شدۀ بعد ازظهر بروید. بسیاری از متخصصان خواب، خواب بعد از ظهر را میستایند و بر این باورند که احیای این خواب، فرآیندی تدریجی است. از ساعت 1 بعد از ظهر، زمانی که فعالیت ذهنی رو به کاهش میگذارد، خواب بعد از ظهر به کاهش میزان کورتیزول (هورمون استرس) کمک میکند و باعث ریکاوری عضلانی و باسازی فعالیت مغزی میشود. اگر شما صبح فعالیت جسمی داشته اید، این زمان خوابِ تکمیلی به عنوان یک بازسازندۀ بسیار خاص عمل خواهد کرد.
چرت زدن واقعاً یک هنر است!
چرت شاهانه: در این خواب عموماً فرد به راحتی دراز میکشد، ویژگی خاص این خواب این است که هیچ محدودیت زمانی ندارد.
چرت استراحت: شناخته شده تر و رایج تر است، این خواب عموماً بین 5 تا 30 دقیقه طول میکشد. این خواب نیز بیشتر از این که نشسته باشد به شکل دراز کش انجام میشود.
چرت کوتاه: بسیار سریع است، کمتر از 5 دقیقه؛ و باعث از بین رفتن استرس میشود. این خواب کوتاه قبل و بعد از فعالیت ورزشی به کار میرود.
حالا انتخاب با شما است که هر کدام از انواع چرت زدن و خواب های کوتاه را مناسب با خودتان انتخاب کنید!

در واقع با اینكه هوش پدیدهای ژنتیك و استعدادی خدادادی است، تواناییهای ذهنی افراد طی دوران زندگی و از دوران كودكی آنها كمكم شكل میگیرد. براساس تحقیقات علمیانجام شده، با به كاربردن روشها و برنامهریزیهای خاصی در زندگی روزمره و در فضای آموزشی كودكان، میتوان قدرت تفكر و هوش آنها را پرورش داد. شما هم میتوانید از این 9 روش برای باهوشتر كردن فرزندتان استفاده كنید.
بازی برای هوش
شطرنج، جدول، پازل و دیگر بازیهای فكری، همگی برای مغز كودك همچون ورزش هستند. بازیهایی مانند سودوكو (جدول اعداد) علاوه بر اینكه میتوانند سرگرمی لذتبخشی برای كودك شما باشند، تقویتكننده توانایی تفكر استراتژیك، حل مشكلات و تصمیمگیری در وضعیتهای پیچیده هستند.
انواع بازیهای فكری را در خانه داشته باشید و علاوه بر این، گاهی مسائلی را به طور خیالی طرح كنید و برای حل این مشكلات و مسائل ساختگی، از كودكانتان كمك بخواهید. بگذارید با وضعیتهای دشوار و موقعیتهای پیچیده تصمیمگیری مواجه شده و راههای پیشنهادی خود را برای حل مسائل به شما بازگو كنند.
در جستوجوی دانش باش
محققین معتقدند كه والدینی كه كودكان خود را به ارائه نظرات و ایدههای جدید تشویق كرده و كنجكاوی آنها را مورد توجه و احترام قرار میدهند، درس بزرگی به آنها دادهاند؛ اینكه "جستوجوی دانش اهمیت زیادی دارد". از كودكانتان در زمینه سرگرمیها و علایقشان سؤالاتی بپرسید و از كنجكاوی آنها حمایت كنید، نكات و موارد جدید مربوط به سرگرمیهایشان را به آنها یاد دهید و برای تشویق كنجكاویهایشان، آنها را به گردشهای آموزشی ببرید. گردش در موزههای تاریخی و طبیعی، رصدخانه و پاركهای حیوانات از این جملهاند.
ورزش، ورزش، ورزش!
مطالعات گروهی از دانشمندان آمریكایی نشان داده ارتباط مستقیمی بین فعالیتهای ورزشی كودكان دبستانی و موفقیت تحصیلی آنها وجود دارد. بنابر تحقیقات این گروه، شركت كردن كودكان در فعالیتهای ورزشی، افزایش میزان اعتماد به نفس، مهارت در كارهای گروهی و تواناییهای مدیریتی و رهبری را به دنبال دارد.
همچنین در مطالعات آنها ثابت شده بیشتر زنانی كه در موقعیت كاری در نقشهای مدیریتی و ریاست موفق بودهاند، در دوران كودكی و نوجوانی در فعالیتهای گروهی و تیمی ورزشی شركت داشتهاند. پس به جای اینكه پس از خوردن شام، جلوی تلویزیون لم بدهید، بهتر است با كودكتان توپبازی كرده یا به پیادهروی بروید. بد نیست كودك خود را به شركت در تیمهای ورزشی مدرسهاش تشویق كنید.
شیر مادر، عصاره هوش
شیر مادر اولین غذای مغز كودك است. تحقیقات انجامشده نشان میدهد كه شیر مادر از؟ جهت برای كودك مفید است؛ یكی اینكه از خطر احتمالی ابتلای كودك به بیماری جلوگیری میكند و دیگر اینكه به تنهایی یك غذای كامل برای نوزاد است. دانشمندان دانماركی به این نتیجه رسیدهاند كه تغذیه نوزاد از سینه مادر، كودك را هم سالمتر و هم باهوشتر میكند.
مطالعات ایشان نشان داده كودكانی كه در دوران نوزادی؟ ماه از سینه مادرشان تغذیه شدهاند، به نسبت آنهایی كه یك ماه یا كمتر شیر مادرشان را خوردهاند، بسیار باهوشترند. پس اهمیت شیر مادر باید از ابتدا مورد توجه قرار گیرد چرا كه علاوه بر تضمین سلامتی نوزاد، برای آینده او و رشد مهارتهای ذهنیاش هم مفید خواهد بود.
كامپیوتر در خدمت هوش
شاید تعجب كنید چون بازیهای كامپیوتری شهرت بدی پیدا كردهاند و بسیار مورد انتقاد قرار میگیرند. بله، درست است كه بسیاری از آنها وحشیانه، بیفایده و غیرفكری هستند اما ما در مورد انواعی از بازیهای كامپیوتری صحبت میكنیم كه مهارتهای فكری و استراتژیك و قدرت تصمیمگیری و خلاقیت كودك را پرورش داده و كارگروهی را به او آموزش میدهند. امروزه در دنیا بعضی شركتهای معتبر ساخت بازیهای كامپیوتری، در تلاش هستند تا بازیهای آموزشیای بسازند كه پرورشدهنده حافظه و تواناییهای ذهنی كودكان خردسال (حتی كودكان نوپا) باشند. تحقیقات اخیر نشان میدهد كودكانی كه انواع بازیهای كامپیوتری آموزشی را بازی میكنند، نسبت به آنهایی كه این بازیها را تجربه نكردهاند از قدرت درك و تجسم تصویری بیشتری برخوردارند.
جالب است بدانید معلمان بریتانیایی، امروزه در كلاسهای درسشان از انواع بازیهای كامپیوتری آموزشی استفاده میكنند.
صبحانه یادت نره!
نتایج معتبر تحقیقات دقیقی كه در دهه؟؟ میلادی انجام شده، نشان داده است كه خوردن صبحانه باعث تقویت حافظه، تمركز و قدرت یادگیری میشود. كودكانی كه صبحانه نمیخورند، معمولا زودتر خسته شده و كمطاقتتر و زودرنجتر هستند. این دسته از كودكان نسبت به آنهایی كه روز خود را با خوردن صبحانه شروع میكنند، از سرعت عمل كمتری برخوردارند. با وجود كمبود وقت و برنامههای روزانه شلوغ امروزی شاید، كمتر كسی فرصت پیدا كند كه هر روز بنشیند و صبحانه مفصلی نوش جان كند. اما كودك خود را حتی فقط با خوردن یك لیوان شیر هم شده، صبحانهخورده، روانه مهد كودك یا مدرسه كنید تا تمركز بیشتری داشته باشد.
خوب بخور تا باهوش بشی
قند، چربیهای اشباع و دیگر خوراكیهای بیفایده را از برنامه غذایی كودكان حذف كنید و به جای آن، مواد مغذی و مفیدی كه به رشد ذهنی آنها كمك میكند، جایگزین كنید. سالهای اولیه دوران كودكی ـ بهویژه؟ سال اول ـ بسیار اهمیت دارد و لازم است تمامی مواد لازم را در رژیم غذایی كودك قرار دهید.
برای مثال رشد شبكه مغزی كودك نیاز شدیدی به میزان كافی آهن دارد چرا كه در كودكان دچار كمبود آهن، جریان اعصاب كند میشود. همچنین تحقیقات انجام شده نشان میدهد كه میزان مقاومت در برابر بیماریها در كودكانی كه تغذیه سالمی ندارند بسیار كم است. بنابراین تغذیه نادرست باعث میشود كودكان از مدرسه و همسالان خود عقب بمانند و دچار افت تحصیلی شوند. پس اگر میخواهید كودكتان در مدرسه نمره بهتری بگیرد، به تغذیه او هم توجه كنید.
دوستی كه هوش هدیه میدهد
كتاب یكی از روشهای مفید قدیمی است كه امتحاناش را پس داده اما بعضی مواقع در مقابل روشهای تكنولوژیك امروزی برای تقویت هوش، دستكم گرفته میشود؛ در حالی كه كتاب قابل دسترسترین، كمهزینهترین و در عین حال موفقیتآمیزترین روش برای آموزش و رشد ذهنی كودكان در تمامی سنین است. برای كودكانتان از سنین پایینتر كتاب خواندن را شروع كنید. آنها را برای عضویت در كتابخانه ثبتنام كنید و كتابخانه منزلتان را پُر از كتاب كنید.
گاهی یادگیری و تلفظ برخی حروف، برای كودكان كمتر از 5 سال بسیار راحت تر از ساید حروف است، بنابراین به جای تلفظ حروف سختتر، حروفی كه تلفظشان راحتتر است، جایگزین میكنند كه به این حالت «اختلال بیان آوایی» گفته میشود. معمولا مشكل عمده چنین كودكانی تمسخر دوستان و اجبار والدین برای تلفظ صحیح كلمات است.
درحالی كه پدر و مادر نباید در مورد این مساله حساسیت و واكنش شدیدی نشان دهند. زیرا این كار فقط باعث بروز استرس بیشتر و جلب توجه او به مشكل تلفظیاش میشود كه در نهایت كاهش اعتمادبهنفس و ارتباط كمتر او با همسن و سالانش را در پی خواهد داشت.
بیشتر كودكان مبتلا به اختلال بیان آوایی در جمعهای خانوادگی و دوستان، كمتر لب به سخن میگشایند و مهارتهای كلامی را دیرتر میآموزند. مورد تسمخرقرار گرفتن كودك بهوسیله همسن و سالان هم باعث ترس او از بازی با آنها میشود. در چنین شرایطی باید از فرزندتان بخواهید در جمع صحبت كند و در قبال پاسخ دادن او را تشویق كنید. اگر متوجه شدید كودكی او را به دلیل نوع گفتارش تمسخر میكند، مانع این كار شوید.
به طور معمول كودكان 6-5 ساله، آگاهی و دید بهتری به مشكلشان دارند و میفهمند این مشكل گذراست بنابراین راحتتر با آن كنار میآیند درحالی كه كودكان كمسن و سالتر، ممكن است دچار كاهش اعتمادبه نفس و گوشهگیری شوند. بهطور كلی انتظار میرود با بزرگ شدن كودك، تعداد حروفی كه جابجا میكند و تلفظ آنها برایش سختتر است، كمتر شود و رفتهرفته روند بهبود را طی كند. به ندرت ممكن است در مواردی این اختلال تا سنین بزرگسالی هم طول بكشد كه در این شرایط علت با «اختلال بیان آوایی» متفاوت است. در مجموع اگرچه وجود «اختلال بیان آوایی» مشكل چندانی در روابط اجتماعی كودك ایجاد نمیكند و نیازی به پیگیری و درمان ندارد، اما اگر همزمان با اختلال گفتاری دیگری مانند لكنت، درك نكردن كلمات و... است، حتما باید بررسی و اقدام درمانی انجام شود.